Poți rămâne fără bani pe card și în contul bancar. Pericolul ignorat și de puțini știut

de: Andrei Simion
23 10. 2020

Se tot vorbește în ultimul timp despre securitate, spionaj cibernetic, grupuri de spionaj cibernetic, dar și despre atacuri asupra instituțiilor de stat din întreaga lume. Cum ai putea să rămâi fără bani, dacă nu ești atent?

Oricine are un smartphone în mână și, după cum bine se știe, terminalele care folosesc Android sunt cele mai populare. Mulți folosim aplicațiile descărcate din Google Play și avem încredere că acestea nu prezintă nici un pericol.

Trendul se îndreaptă spre mobilitate și aplicațiile bancare devin rapid metoda de abordare în gestionarea finanțelor. Autorii de programe malware, motivați de câștigul financiar și-au adaptat rapid instrumentele și tehnicile lor pentru a profita de această schimbare. Ca urmare, malware-ul bancar mobil, și în special cel care vizează platforma Android, a devenit o amenințare reală și puternică, dar adesea subestimată.

Obiectivul este furtul de date personale sau bani din conturile bancare ale victimelor. Cu toate acestea, în ciuda asemănărilor dintre obiectivele lor, trojenii bancari sofisticați și aplicațiile bancare false diferă semnificativ în strategia lor de a înșela victimele.

Cum să te ferești de aceste atacuri cu bani

Trojenii bancari sofisticați și aplicațiile bancare false pot fi un real pericol. Pentru a te proteja, instalează aplicații numai de pe Google Play. Acest lucru nu înseamnă neapărat că aplicația nu e rău intenționată, dar aplicații ca acestea sunt mult mai frecvente în magazinele de aplicații terțe unde sunt rareori eliminate odată descoperite, spre deosebire de Google Play.

De asemenea, înainte de a instala o aplicație de pe Google Play, verifică întotdeauna evaluările, conținutul recenziilor, numărul de instalări și permisiunile solicitate de aplicație, acordând atenție specifică permisiunilor SMS în aplicațiile care nu au motive să le solicite.

După instalare, trebuie să fii atent la cererile de permisiuni suplimentare și să fii foarte prudent înainte de a activa orice permisiuni intruzive, acordând atenție în special cererilor de a se suprapune peste alte aplicații și cererilor de drepturi de administrator de dispozitiv sau permisiunilor de accesibilitate.

Menține dispozitivul și aplicațiile actualizate și utilizează o soluție de securitate mobilă cunoscută. Cea mai fiabilă modalitate de a detecta astfel de pericole pe dispozitivul tău este să rulezi o scanare folosind o soluție de securitate mobilă de încredere.

Mai mult, modifică codul PIN al cardului de credit/debit, precum și parolele de internet banking, verifică-ți contul  bancar pentru tranzacții suspecte și, dacă există tranzacții suspecte, contactează-ți banca și ia în considerare înlocuirea cardului de credit/debit.